A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

Перший Спас – Медовий

Дата: 15.08.2017 15:36
Кількість переглядів: 2379

Медовий Спас у с.Гуменці, с.Нігин, с-щі Сахкамінь


Народознавче свято «Перший Спас – Медовий» (с.Гуменці)

14 серпня у церковному календарі день семи мучеників Маккавеїв, а в народі свято називають просто – Маковія, або перший спас. У цей день святять мак, мед і воду і проводжають літо. Також готують маковійську квітку – букет з м’яти, чебрецю, нагідок, маку і освячують у церкві.

В цей день в Гуменецькому будинку культури проходило народознавче свято, де працівники культури та бібліотеки згадали звичаї та обряди Медового спаса.

Дійство відбувалося в оселі Василини. Вона розповідала присутнім як збирається букет, який називається «маковійчик». Кожен присутній сам для себе зробив оберіг для своєї родини, який буде оберігати всю родину від всього лихого. Діти відгадували загадки, звучали музичні номери українських пісень, також на свято завітали персонажі з казок та мультфільмів: ведмідь, Маша, бджілки, які розважали присутніх в залі.

З щирими вітання привітала зі святом присутніх голова сільської ради І.Г.Абдулкадирова та начальник відділу освіти, культури, спорту і туризму Л.О. Срібняк.

Усі присутні на святі скуштували пляцок з маком, пиріжки та пончики з маком, бліни з медом.


Перший Спас – яскраве свято,
Життєдайне, запашне.
Ніби квітка маковійська
В небі сонечко ясне.

13 серпня в с. Нігин відбулася народознавча година "Маковійська квітка – Перший Спас", на якій бібліотекар Григоришена О.В. та директор СБК Берник Л.В. розповіли дітям про традиції святкування, складання "маковійчика" букета зілля, як печуть паляниці, терли мак та смакували паляницею з маком.

Діти дізнались як в їхніх родинах відзначали свято і вшановували пам'ять святих мучеників Маккавеїв.


В серпні українці відзначають три Спаси: Медовий Спас, Яблучний Спас і Горіховий або Хлібний Спас. Православні християни відзначають ці свята 14-го, 19-го та 29 серпня. У ці дні в церкві освячують мед, зілля, яблука, груші, виноград та хліб з нового врожаю.

До церкви рано ми йдемо
Дари природи несемо.
Їх нам треба освятити,
Щоб людей всіх пригостити.

Про особливості святкування, традиції та обряди говорилось в бібліотеці селища Сахкамінь під час проведення етнографічної години «Прийшов Спас – держи рукавиці про запас», яку організували та провели завідувачі бібліотекою Ткач В.І. та клубом Волинець Н.М.


Пропонуємо переглянути новину від 14.08.2017 Футбол (с.Нігин)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано