A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гуменецька сільська територіальна громада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2017 22:41
Кількість переглядів: 1414

15 лютого 1989 року – це день, коли останній український солдат покинув афганську землю.

Полегшено зітхнули матері – перестали йти похоронки з Кандагара, Кабула, Джелалабада... І хоч назавжди було закрито сторінку героїчного й драматичного літопису, та й через 20, 30 і 50 років нагадуватимуть про ту трагедію обеліски, пам'ятники на могилах юнаків, які загинули в Афганістані. Рано посивіли матері, втратили спокій батьки, у частини з них серця не витримали розлуки з синами.

Сьогодні, 15 лютого, у Будинку культури центральної садиби Гуменецької об’єднаної територіальної громади відбулися урочисті заходи з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 28-ї річниці виведення військ з Афганістану.

У заході взяли участь ветерани-афганці, які проживають на території Гуменецької ОТГ, батьки загиблого афганця Ковальчука Олександра Івановича (с. Супрунківці), сільський голова Абдулкадирова І.Г., працівники Гуменецької сільської ради, старости та жителі сіл громади.

В ході урочистостей з вітальними словами до учасників заходу звернулася сільський голова Інна Григорівна: – "З кожним роком все далі історія віддаляє нас від страшних років афганської війни. Але час непідвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів України. Навіть на одну хвилину страшно уявити, який біль, яку трагедію пережили батьки, які втратили найдорожче – синів".

Сільський голова низько вклонилася і подякувала Ковальчуку Івану Васильовичу, який разом із дружиною виховали сина Ковальчука Олександра Івановича – героя, якому не судилось живим повернутись до рідної домівки з Афганської війни.

Інна Григорівна запросила на сцену учасників бойових дій, аби подякувати за вірність солдатському обов’язку, вручити подарунки. Побажала ветеранам здоров’я, благополуччя, миру та спокою на українській землі і всього найкращого.

Учасники заходу хвилиною мовчання пом’янули всіх, хто загинув на чужій землі.

Пісенні дарунки підготували учасники художньої самодіяльності сіл Гуменецької сільської ради.

До концертної програми були залучені аматори та працівники культури сіл Гуменецької сільської ради, учні Гуменецької ЗОШ. До святкування 28-ї річниці виведення військ з Афганістану було оформлено об’ємний плакат зі світлинами боїв у Афганістані, портретів земляків, історією Афганської війни, що є важливим виховним моментом для підростаючого покоління.

Ніхто з присутніх не зміг стримати сльозу, спостерігаючи за музичною композицією "Сон матері героя", в ході якої матір солдата з надривом в голосі звертається до людей:

"Люди !!! Родила ж я сина не для війни,
не для гармат, не для автомата.
І годувала його грудьми -
любити вчила, а не убивати.
Плекала сокола, пишалась між людьми,
Молилася за нього. Боже милий!
Я хочу тішитись його дітьми.
А не ридати на німій могилі.
І що ж? Для чого зараз ця війна?
Чому дітей багато так згубили?
Та ж Україна, люди, в нас одна
і не потрібні братські нам могили".

Воїни-інтернаціоналісти – це ті люди, які не загубили в гарячих афганських боях кращі людські чесноти, і досі живуть за законами честі, порядності і у цьому є прикладом для молоді.

На завершення свята учасники художньої самодіяльності побажали присутнім миру, добра, любові, взаєморозуміння та здоров’я.

Хай буде все, що має бути:
І тихі радощі життя,
Калини цвіт і вишень біле диво,
І мирних ранків сонячність щаслива,
І наша вдячність нескінченна,
І України бойові знамена.

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано